Εισαγωγή Στις 12 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα διεξάγει ψηφοφορία υπέρ ή κατά των πιο πάνω άρθρων, τα οποία αν περάσουν οπως προτείνονται θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για το διαδίκτυο και την ελευθερία του λόγου, καθώς βασίζονται σε παρεξηγήσεις γύρω από θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και την εφαρμογη ανώριμης λογοκριτικής τεχνολογίας.

Η προτεινόμενη ντιρεκτίβα Ευρωπαϊκών πνευματικών δικαιωμάτων θα έρθει να αντικαταστήσει τους 17χρονους κανονισμούς που ισχύουν μέχρι τώρα και εισάγει ένα τεράστιο πλαίσιο τεχνικών αλλαγών, οπου για κάθε τι υπάρχουν κλάδοι (και λόμπι) που τα στηρίζουν αναλόγως, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα κακός γραμμένο νομοσχέδιο που θα ισχύει για ολόκληρη την ΕΕ με επιπτώσεις και πέρα από αυτήν.

Ιστορικό του νομοσχεδίου Η οδηγία από την αρχή της ήταν αμφιλεγόμενη, μέχρι τον περασμένο Μάη που η ΕΕ αρχισε να εφαρμόζει το General Data Protection Regulation (GDPR), ένα τεράστιο γεγονός που επισκίασε όλες τις άλλες ειδησεις που είχαν ως θέμα το διαδίκτυο για αρκετές εβδομάδες. Εκείνες τις μέρες, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Axel Voss άλλαξε το κείμενο της ντιρεκτίβας για να επαναφέρει δύο προτάσεις που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν, τα άρθρα 11 και 13 - προτασεις που είχαν αξιολογηθεί από την ΕΕ και είχαν ήδη κριθεί ως επικίνδυνες και ανεφάρμοστες.

Ορισμοί

Άρθρο 11 ή αλλιώς Φορολογίες στα links. Βάση του άρθρο 11, διαδικτυακές υπηρεσίες απαγορεύεται να φιλοξενούν αποσπάσματα ειδήσεων πάνω στις πλατφόρμες τους εκτος και αν έχουν ειδική άδεια (license) για να έχουν λινκ προς την είδηση. Η ντιρεκτίβα δεν ορίζει τι είναι η “υπηρεσία ειδήσεων” ή το “λινκ” αφήνοντας 28 χώρες να δημιουργήσουν δικούς τους ορισμούς και φυσικά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να υπακούσουν σε 28 διαφορετικούς κανόνες.

Άρθρο 13 - Μηχανές Λογοκρισίας. Βάση του Άρθρου 13, οποιοσδήποτε που επιτρέπει χρήστες να επικοινωνούν δημόσια αναρτώμενα βίντεο, ήχο, εικόνα, κώδικα λογισμικού ή οτιδήποτε μπορεί να έχει πνευματικά δικαιώματα (Copyrights) επιβάλλεται να αποστέλλονται πρώτα για έγκριση/λογοκρισία απο τον αλγόριθμο πνευματικών δικαιωμάτων (copyright enforcement algorithm). Ο αλγόριθμος θα συγκρίνει την ανάρτηση με μια ‘βάση δεδομένων όλων των έργων’ και αν ταιριάζει θα κόβεται. Σημειώστε εδώ πως οποιοσδήποτε μπορεί να προσθέσει οτιδήποτε στην βάση δεδομένων και ότι οι μηχανές είναι αυτές που θα διώκουν ποινικά!

Άρθρο 3 - Text και data Mining (εξόρυξη δεδομένων) Text and data mining (TDM) είναι η διαδικασία αναλυσης απο μηχανες να περνούν μέσα από τεράστιους όγκους δεδομένων και να εντοπίζουν μοτίβα, τάσεις και συσχετισμούς. Οπως το machine learning. Η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προτείνει να προστεθεί μια εξαίρεση που θα επέτρεπε το TDM, αλλά μόνο για τα ερευνητικά ιδρύματα, μόνο για την επιστημονική έρευνα και μόνον όταν τα ερευνητικά ιδρύματα έχουν ειδική άδεια Για να είναι αποτελεσματική η εξαίρεση TDM πρέπει να είναι ευρύτερη. Η προτεινόμενη εξαίρεση είναι υπερβολικά περιορισμένη για να αξιοποιήσει τα οφέλη του TDM για ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και γνώση. Θα πρέπει να επιτρέπει σε πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους που χρησιμοποιούν τεχνικές εξόρυξης για να μάθουν, να διαβάσουν και να εκπαιδεύσουν - άτομα όπως ανεξάρτητοι ερευνητές, ομάδες υπεράσπισης, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι και νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Το TDM είναι ευρέως αποδεκτό εκτός Ευρώπης και έχει βοηθήσει στην ανακάλυψη μιας σειράς νέων εφαρμογών και καινοτομιών, χωρίς να υπονομεύεται η βασική προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως έχει εύστοχα σημειωθεί από ακαδημαϊκούς και ερευνητές του διαδικτύου στο εξωτερικό, οι προτάσεις “bring confusion, rather than clarity and by default bring total power to “copyright owners”. If they are passed they will destroy knowledge-based innovation in Europe which will pass either to Silicon Valley, SE Asia or the Middle East.” (Peter Murray-Rust, Reader Emeritus of the University of Cambridge, 2018)

Επιπτώσεις

Αυτές οι ανεφάρμοστες και ακραίες προτάσεις αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το διαδίκτυο αλλά και για τους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες.

Ο “φόρος” των λινκς σημαίνει ότι μόνο οι μεγαλύτεροι, οι πιο πλούσιες εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν “δημοσιους” χώρους που θα μπορούν να συζητούνται οι ειδήσεις.

Από την άλλη, οι μηχανές λογοκρισίας είναι δώρο στον κάθε μικροπρεπή “δικαστή” λογοκριτή του διαδικτύου καθώς και στα τρόλλ. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να διεκδικήσουν τα πνευματικά δικαιώματα και να αράξουν βλέποντας την αναρτηση να εξαφανίζεται από το διαδίκτυο. Αυτό βέβαια θα προσθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια στα κόστη λειτουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Εγγυώντας έτσι στα μονοπώλια οτι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ποτέ σοβαρό ανταγωνισμό και να συνεχίσουν την επικυριαρχία τους επι του διαδικτύου για πάντα.

Καποιοι χειροκροτητές των αρθρων νομίζουν ότι κάνουν κάτι εναντια στο Google ή το Facebook και όντως ισχύει το γεγονός ότι θα πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά είναι χρήματα που ΜΟΝΟ οι μεγάλες εταιρίες μπορούν να ξοδέψουν, οι μικρότεροι ιστοχώροι θα δυσκολευτούν. Δυστυχώς υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως τα προτεινόμενα μέτρα θα προστάτευαν τα πνευματικά δικαιώματα συντακτών, δημοσιογράφων, και συγγραφέων και θα εξασφάλιζαν περισσότερα έσοδα για αυτούς, εξού και η θέση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για θετική ψήφο. Τουναντίων τα προτεινόμενα μέτρα δεν εξασφαλίζουν καλύτερα έσοδα για συγγραφείς και δεν προστατευουν τους ανεξάρτητους δημιουργούς οι οποίοι πλέον μπαίνουν στη τσέπη των μονοπωλίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με νομοθετηματα που επηρεάζουν την ελευθερία του διαδικτύου, ετσι και τώρα συντονισμένα έχει δημιουργηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης και πίεσης των ευρωβουλευτών να ψηφίσουν αρνητικά. Απεναντι μας εχουμε τους μονοπωλιακους ομίλους (Facebook, Google, Microsoft, Amazon) μαζί με δισκογραφικές εταιρείες και παραγωγούς ταινιών.

Καλούμε όσους ενδιαφέρει η ελευθερία του διαδικτύου να συμμετέχει στην καμπάνια save your internet, επισημαίνοντας στους ευρωβουλευτές της Κύπρου την διαφωνία τους.

https://cy.saveyourinternet.eu/

Με την στήριξη των:

Hack66.info Hackerspace/internet Observatory initially in collaboration with ARTos Research Foundation and now based at the Lakatamia Municipality

ΕΛΛΑΚ Κύπρου - ellak.org.cy Κοινοτητα Ελευθερου Λογισμικου Ανοικτού Κώδικα Κύπρου

Sources Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on copyright in the Digital Single Market COM/2016/0593 final - 2016/0280 (COD) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52016PC0593 K.G Orphanides (2018) The EU's bizarre war on memes is totally unwinnable https://www.wired.co.uk/article/eu-meme-war-article-13-regulation

Reda, J. (n.d.). EU copyright reform/expansion. Retrieved September 10, 2018, from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52016PC0593

FactSheet: Copyright for Creativity - A Declaration for Europe: Analysis of the directive on copyright in the DSM [2016/0280(COD)] Article 11 http://copyright4creativity.eu/wp-content/uploads/2017/01/DCDSM-Article11-C4CFactsheet.pdf

Report: International Communia Association. (2018) Keeping an eye on the fine print: the UGC exception and the JURI committee. https://www.communia-association.org/2017/06/15/keeping-eye-fine-print-ugc-exception-juri-committee/

Association of European Research Libraries - Liber Europe (2018) Analysis on Text & Data Mining: LIBER believes that libraries and their users should be empowered to contribute to an innovative and competitive Europe. https://libereurope.eu/text-data-mining/

Reda, J. (2018). EU copyright reform/expansion. Retrieved September 10, 2018, from https://libereurope.eu/text-data-mining/

petermr (2018) European copyright: Cancel Articles 3, 11 and 13 https://blogs.ch.cam.ac.uk/pmr/2018/06/07/european-copyright-cancel-articles-3-11-and-13/

Print/export